Skaffa hund – en poäng!

De flesta människor har någon gång tänk på att skaffa en hund, det kan vara för att de nyss träffade en hund och tyckte den var gullig/ att det var roligt att vara med den, eller att man känner sig ensam och vill ha en lojal vän som alltid älskar en, eller så har man bara en naturlig kärlek för hundar och vill skaffa en.

Men att skaffa en hund är inte något litet och oviktigt, det är en av de viktigaste sakerna man gör,  man kommer att spendera de kommande 10-14 åren med hunden, då är det bäst att vara förberedd för allting. Här är 2 viktiga frågor som du borde fråga dig själv innan du skaffar en hund:

 

Kommer din livsstil att passa hunden om  15 år?

Vi säger att du är 18/19, du har precis tagit studenten och har ditt sabbatsår, du vill skaffa en hund osv.  Det kanske är en bra tid för dig just nu att skaffa en hund, eftersom du har mycket tid och kan ta hand om hunden och få den att må bra. Men kommer din livsstil att passa hunden om 15 år? Om 5 år? Du kanske ska börja i ett universitet, då har du betydligt mycket mindre tid med hunden, eller om du börjar jobba. Du måste mata den, träna den,  umgås med den, gå ut på promenader och mycket mer.

 

Vad gör du om din hund får en sjukdom eller något liknande?

Tänk om din hund får en sjukdom, det är ganska hemskt att tänka på det men det är verkligheten, har du allt det tar för att kunna hantera det? Det kan kosta mycket att ta hand om sjukdomar, inte bara mycket pengar men även tid. Det kan också  vara väldigt svårt känslomässigt.

Du kommer aldrig vara 100% förberedd för varje situation som du kommer att uppleva, samma sak gäller med din hund. Men du kan vara 100% engagerad och alltid försöka hitta en lösning till varje problem du får, vilket är den mentaliteten man måste ha för att vara en bra ledare och hundägare. Du kan bara vara borta i ungefär 8 till 9 timmar per dag när du har en hund, den är beroende av dig emotionellt. Inte bara emotionellt men finansiellt också, du måste ha råd med att allt som hunden behöver eller kommer att behöva. Hunden kanske bara är en del av ditt liv, men du är hela  hundens liv. Det betyder att du måste vara redo att ge hunden uppmärksamheten, träningen och kärleken som den behöver.

Du kan gärna spendera en hel dag med din väns hund eller något liknande,  för att se hur det är, varje hund är såklart inte likadana men man får en tydligare idé om hur det är. Tänk som sagt inte bara på nutiden, utan på framtiden också.

 

Lycka till 🙂