Att snusa och röka

Finns det någon poäng med att snusa eller röka

Att det skulle finnas någon poäng med att snusa eller röka är förmodligen lika vilseledande som att det skulle vara helt naturligt att vara alkoholist. De som säger sig behöva detta, och till och med intalar sig att de behöver det för att må bra, ljuger verkligen för sig själva. Det handlar egentligen bara om en svaghet och en ren ovilja att sluta med detta beroende. Hur som helst kan det vara så att människor trivs med det de gör, men det har jag slutat med för länge sedan. Det första som hände var att min dotter som är 14 år kom hem från skolan. Hon talade om för mig hur oansvarigt det var att ha ett beroende som jag egentligen inte behöver. Hon sa rätt och slätt att hon inte vill att jag skulle bli sjuk och dö.

Min dotter öppnade mina ögon inför ett stort faktum

Ibland är det bra att ha smarta barn. Här tog jag naturligtvis min dotters ord och känslor till mitt hjärta. Nu är detta dock redan två år sedan och jag minns fortfarande när jag lovade henne att sluta snusa. Jag talade om för henne att jag skulle köpa ett sista lass med snussatser, så att jag kunde trappa ned i min egen takt för att sedan sätta ett klart stopp när dessa var slut. Naturligtvis blev hon glad och trodde på mina ord. Min mening var naturligtvis att hålla det jag lovade, men detta var inte alls så lätt som jag trodde. Hur som helst lever jag fortfarande och har faktiskt trappat ned kraftigt på mitt snusande.

Problemet att ljuga inför min dotter

Jag vet inte om det hade varit lättare att sluta röka. Detta är dock något som jag aldrig provat på och har således inga erfarenheter av. Nu frågar du dig förstås vad min dotter tyckte om mig efter att jag ljugit för henne. Ja, naturligtvis blev hon sur och besviken på mig. Det slutade heller inte där, utan jag provade att lova henne ytterligare två gånger med samma svaga resultat. Jag var helt enkelt inte stark nog. Trots detta har jag blivit förlåten och har god kontakt med min dotter som idag är 16 år gammal. Hon har helt enkelt lärt sig att aldrig börja med något hon inte kan sluta med. Alltid något gott med mitt beroende.