Att köpa bil

 

En bil ger många självklara förmåner, så som ökad rörelsefrihet och oberoende av allmänna transportmedel. Men samtidigt skapar det många förpliktelser och risker, så som ansvar för fordonsskatt och potentiellt stora lån vars ränta kan komma att hemsöka en i framtiden. Vi tänker inte ta ställning till vilken bil du bör köpa. Det är något du får räkna ut själv beroende på dina behov, önskemål och finansiella ställning. Vad vi tänkte diskutera här är däremot en del av själva processen att faktiskt köpa en bil, nämligen huruvida man bör köpa begagnat eller nytt.

Att köpa begagnat

Att nybilsvärdet sjunker snabbt efter inköp är välkänt. Det gör att man kan spara mycket pengar på att köpa en begagnad bil. Om man väljer att köpa begagnat så uppstår däremot ett vägskäl: att köpa av privatperson eller av bilhandlare. Bilhandlare är oftast dyrare, men något som är ganska okänt är att man vid köp från privatperson själv har ansvaret för att bilen inte är stulen. Vad som gör det hela konstigt är att de bevisregler som tillämpas av domstolarna är skyhöga. Det räcker inte ens med att kontrollera bilregistret och att få säljaren att skriftligen intyga att motorns serienummer faktiskt motsvarar den bil som säljs. Om bilen senare skulle visa sig vara stulen kan man aldrig som köpare ha rätt att behålla den. Detta gäller däremot inte om man köper från en bilhandlare för då uppstår ett konsumentförhållande där man som köpare anses ha rätten att lita på att försäljaren är seriös, och har rätt att sälja bilen i fråga. Väljer man ändå att köpa från en privatperson bör man vid minsta känsla av felaktighet dra sig ur köpet.

Att köpa nytt

När du köper en ny bil får du av naturliga skäl betala ett högre pris, men vad du får är en nytillverkad bil med garanterad känsla av fräschhet och diverse förmåner. Köper du, t.ex., en miljöbil, gör du däremot bäst i att vänta fram till 2018 då den nya supermiljöbilspremien förmodligen införs. Den kommer att innebära att du åter igen får ett statligt bidrag vid inköp av en miljöbil. För 2017 verkar det tyvärr som att detta inte är något man kan dra nytta av. Oavsett vilken ny bil du köper så levereras de ofta med diverse garantier från tillverkaren som säkerställer att köpet kommer med rätt till regelbunden service. Utöver det så ger många tillverkare flera års funktionsgaranti som gör att du kan känna dig trygg i att du har en fungerande bil lång tid framöver.